Hauser Orkater

Werkzaamheden bij Hauser Orkator

Ruud Cornelisse is bestuurslid geweest van Hauser Orkator en heeft tevens meegewerkt in de decorbouw-werkgroep.
Een prachtige biografie van Hauser Orkator is het boek van Lutgard Mutsaers.

De biografie reconstrueert de geschiedenis van het legendarische muziektheater­gezelschap Hauser Orkater en plaatst dit verhaal in een bredere culturele context. De troupe ontstond in 1972 uit de fusie van het Hauser Kamer Orkest van de Grafische School in Amsterdam met de creatieve kern van het Witte Tejater in IJmuiden. De wervelstorm van talenten en temperamenten raasde acht jaar voort. Alles kwam uit eigen koker. In hun universum kregen vertrouwde muziek- en theatermiddelen verrassende vormen en ladingen. De mix van verbluffende eenvoud en complexe associaties was onweerstaanbaar, de vindingrijkheid enorm. In binnen- en buitenland speelden ze achthonderd voorstellingen van volstrekt eigen signatuur. Ze lieten cultsongs na als ‘Azijn’, ‘Der Ganzumsonst’ en ‘The Beatles in Oud-IJmuiden’. Na het zelfverkozen einde in 1980 ging ieder op eigen wijze verder in theater, film, muziek en beeldende kunst. De geest van Hauser Orkater waart nog altijd onverdroten rond, van de Parade, Oerol en Lowlands tot fringefestivals overal ter wereld.

Het boek is gebaseerd op historische bronnen en exclusieve nieuwe interviews met de ex-leden Gerard Atema, Chris Bolczek, Rob Boonzajer Flaes, Dick Hauser, Rob Hauser, Josée van Iersel, Peer Mascini, Thijs van der Poll, Eddie B. Wahr, Alex van Warmerdam, Marc van Warmerdam, Vincent van Warmerdam, Jim van der Woude en vele anderen uit hun directe werkomgeving.

1976 Hauser Orcater

Het schilderij geeft het toneelstuk Hauser Orkater op avontuur 1974 weer. De naam Hauser Orkater theater komt van de samenvoeging van de namen van de gebroeders Hauser en Orkater. Ruud Cornelisse heeft jaren in het bestuur gezeten.
De gebroeders van Warmerdam maakten ook deel uit van deze groep. Alex van Warmerdam is de Bokser op het schilderij. Alex van Warmerdam is inmiddels een beroemde filmregisseur geworden van films als Abel, Kleine Teun, de Noorderlingen etc.


Woyzeck

Klk op foto voor vergroting

Bovenstaande schilderijen zijn gebaseerd op het toneelstuk Woyzeck

Georg Büchner (Goddelau, 17 oktober 1813 - Zürich, 19 februari 1837) was een avant-gardistisch Duits schrijver uit de Vormärz, en een maatschappelijk revolutionair.
Hij overleed op 24jarige leeftijd. Hij liet slechts twee voltooide toneelstukken na waaronder het beroemde drama over Danton;s dood(1935). Toen Büchner stierf had hij Woyzeck op twee verschillende manieren voor de helft als toneelstuk uitgewerkt.

Woyzeck is in verschillende opzichten een bijzonder opvallend spel. Zo is het bijvoorbeeld de eerste tragedie uit de wereldliteratuur waarin alle aandacht wordt geconcentreerd op een man uit het gewone volk.
Het is de simpele soldaat Woyzeck die in elk opzicht trouw en dienstbaarheid vertegenwoordigt tot zijn vrouw hem met, een zeer van zichzelf bewuste, tamboermajoor bedriegt. Hierdoor komen in Woyzeck alle tot dusver onbekende emoties los die uitmonden in de moord op datgene wat hem het liefst is: "zijn vrouw".